További projektelemek

A megemlékezések, emlékkoncertek és zenei képzések, versenyek mellett a Tarhos Értékmentő Projekt innovatív fejlesztésekben is gondolkodik. A tervezett fejlesztéseknek két fő iránya lesz: a zenei és a zeneterápiával kapcsolatos rekreációs, rehabilitációs fejlesztések.

A zenei fejlesztések távlati célja a zeneoktatás és a Kodály-módszer megújításának elősegítése. Ismert, hogy az információs társadalom alapvetően megváltoztatta az oktatást. Ez egyrészt az oktatási eszközök új generációjának megjelenését jelenti, a számítógéppel segített oktatást, valamint az Internet használatát. Másrészt a mai fiatal generációk egész más csatornákon tudják hatékonyan befogadni az információkat, mint a megelőző generációk. Mindezekből következik, hogy a régi, sikeres módszereket a mai kor követelményeihez kell igazítani. A Kodály-módszer a maga idejében innovatív volt – célunk, hogy a módszert jól ismerők a fiatal generációk tanulási preferenciáit és információ-szerzési csatornáit jól ismerő szakemberekkel közösen innovatív módon tekintsék át, illetve formalizálják a zenetanítás ma optimálisnak tekinthető módszereit. Tegyék ezt úgy, hogy az eredeti módszer lényege minél jobban megőrizhető legyen. Természetesen nem gondoljuk, hogy ezek a fejlesztések kiváltanák az eredeti módszert a zenével már elkötelezetten foglalkozó tehetségek körében, de mindenképpen hasznosak lehetnek a zenetanulók szélesebb spektrumában annak érdekében, hogy ne csökkenjen a zenével foglalkozó fiatalok száma.

Ugyancsak zenei iránynak tekinthető a hangszerek modern technológiát kihasználó megújítása. A projekt keretében elsőként a fuvolafej megújítására fókuszálunk, és egy Villányban megszervezett rendezvényen Lakat Zoltán feltaláló, fuvolaművész vezetésével bemutatót is szervezünk, amely szintén népszerűsíti a Tarhos 2020 programot.

A zenei jellegű fejlesztésekkel párhuzamosan elkezdődött a rehabilitációs programok kidolgozása, a mesteriskola megalapozása, valamint rekreációs helyszínek kialakításának előkészítése. A rehabilitációs programokról, rekreációs lehetőségekről koncepcionális tanulmány is készül, és a kérdés a projekt ideje alatt egy szakmai tanácskozás, workshop keretében kerül megvitatásra. Ennek eredményeiről egy záró prezentáció is készül.